Hieronder staat een overzicht van interessante artikelen, onderzoeken, interviews, blogs en youtube filmpjes over online en hybride begeleiding.

Bij steeds meer beroepen is het van belang om online diensten te verlenen door de opkomst van internet. Om die reden wordt e-coaching steeds vaker opgenomen in het curriculum van Hogescholen. Dit is al te zien bij verschillende Hogescholen in Nederland, zoals de Hogeschool van Rotterdam en Hogeschool Saxion. En sinds kort heeft ook de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen dit opgenomen in hun curriculum voor de opleiding Toegepaste Psychologie

80 studenten krijgen daar gedurende één periode les in e-coaching binnen de onderwijseenheid Assessment & Talentontwikkeling. Tijdens deze trainingen leren de studenten digitaal te coachen vanuit een arbeidsgerelateerde ontwikkelvraag aan de hand van het boek E-coaching

De studenten starten een e-coachtraject met een coachee en maken hierbij gebruik van het online begeleidingsplatform Pluform. Tijdens dit e-coachtraject verdiepen de studenten zich in hun coachee met name op het gebied van loopbaan en ontwikkeling. De focus ligt hierbij op het ontwikkelen van talent. Daarnaast brengen zij eerder opgedane gesprekstechnieken in de praktijk door deze verder uit te diepen tijdens het e-coachtraject. 

Quote student tweedejaars; “Online coachen zorgt ervoor dat ik als coach heel bewust en doelgericht aan de slag kan omdat het contact via Pluform verloopt. Dit maakt mij een nog betere coach”.

Op deze manier leren de studenten e-coaching te gebruiken tijdens ontwikkelvragen en kunnen zij digitale toepassingen inzetten als het gaat om beïnvloeding van gedrag. Studenten worden beoordeeld aan de hand van hun afgeronde e-coachtraject.

Quote Judith Ritsema, docent Toegepaste Psychologie: “Het online coachen is de toekomst; tegenwoordig is iedereen druk met werken, sporten en sociale activiteiten. De wens om aan jezelf te werken en talenten te ontdekken en in te zetten is daarnaast ook sterk aanwezig. Online coachen is de oplossing voor juist die mensen die druk zijn omdat het makkelijk te combineren is, het is niet tijd en plaatsgebonden’.

Ook benieuwd naar het vak e-coaching voor in het onderwijs? Meer voorbeelden van hogescholen zijn te vinden op deze curriculum pagina

Online begeleiden van studenten bij het ROC Midden Nederland 

Op radio 1 is een serie uitgezonden over coaching. In deze aflevering gaat het over e-coaching en in het bijzonder online begeleiding binnen het onderwijs. Verslaggever Marielle Beers praat met Anne Ribbers (senior e-coach), Helga Cleffken (manager Studie & Loopbaancentrum ROC Midden Nederland) en Lilian Zuiderwijk (schoolmaatschappelijk werker ROC Midden Nederland) over hoe zij online begeleiding van studenten vormgeven.

Zie hier onder voor een korte compilatie.

Bron: NPO Radio 1 De Ochtend.

Wilt u meer informatie over de mogelijkheden van online studiebegeleiding? Neem contact met ons op via 013-8507546 of dit formulier: contact.

← Terug naar Kennisbank

Subcategorieën

eCollegePro AdresWeb AdreseCollegePro AdresWeb Email