Casus: Studenten optimaal online begeleiden ROC Midden Nederland

logo ROC Midden Nederland

Waarom online begeleiding?

ROC Midden Nederland vindt persoonlijke aandacht voor studenten belangrijk. Als studenten extra ondersteuning nodig hebben tijdens de opleiding kunnen zij terecht bij het Studie & Loop- baancentrum (SLC). Binnen het SLC zijn ruim 30 loopbaanadviseurs en 9 schoolmaatschappelijk werkers actief.

Aangezien de studenten van het ROC MN steeds meer online actief zijn, is er de behoefte ontstaan om online tools in te gaan zetten om de begeleiding beter aan te laten sluiten bij de belevingswereld van de studenten. Omdat het ROC MN in haar kernwaarden kiest voor ‘kwaliteit en dienstverlening op een hoog niveau’ werd al snel duidelijke dat online begeleiding van studenten aanvullende vaardigheden vraagt van de studie,- en loopbaanadviseurs en schoolmaatschappelijk werkers.

“eCoachPro en ROC MN ontwikkelen een op maat gemaakte opleiding online begeleiding” 

ROC MN heeft de hulp ingeroepen van eCoachPro om de scholing op het gebied van online begeleiding professioneel vorm te geven. We zijn gestart met een enthousiast ontvangen inspiratie-sessie voor alle medewerkers van het Studie & Loopbaancentrum met een actieve introductie in de nieuwe wereld van online begeleiding. Aansluitend is besloten alle medewerkers op te leiden tot ‘gecertificeerd online begeleider’. 

"35 professionals klaargestoomd voor professionele online begeleiding” 

Tweedaagse Masterclass

In nauw overleg is er drie keer een meerdaagse masterclass ‘E-coaching voor Onderwijsprofessionals’ georganiseerd. In elke groep is er zowel offline als online geoefend met nieuwe vaardigheden. Hierbij is gebruik gemaakt van casuïstiek toegespitst op het werk van de loopbaanadviseurs en de schoolmaatschappelijk werkers. Tevens heeft het ROC MN ervoor gekozen de deelnemers na de masterclass te laten accrediteren voor het keurmerk ‘Certified eCoaches en Certified eCounselors’.

Ervaringen van Helga Cleffken (manager SLC)

Opdrachtgever vanuit het ROC MN voor dit scholingsprogramma is Helga Cleffken (manager Studie & Loopbaancentrum). Haar ervaringen op een rij:

  • Leerstof en de trainers van zeer hoge kwaliteit
  • Goede opzet van het programma en echt aan de slag middels een proeftraject
  • Sluit nauw aan bij de dagelijkse praktijk van de begeleider
  • Loopbaanadviseurs en schoolmaatschappelijk werkers zijn geïnspireerd in hun professionele ontwikkeling
  • Het begeleidingsplatform www.pluform.com biedt goede mogelijkheden om de online begeleiding veilig en overzichtelijk te structureren en te bewaren
  • Een werkgroep vult de bibliotheek van Pluform.com met geschikte opdrachten
  • Intervisie is essentieel bij de start van e-coaching; waar loop je tegen aan, welke input kun je krijgen van je collega?

Beluister hier ook het interview met Helga Cleffken en Lilian Zuiderwijk (schoolmaatschappelijk werker ROC Midden Nederland): Interview Radio 1 

Opdrachtgevers

Naast bovenstaande case heeft eCollegePro inmiddels vele onderwijsprofessionals (studie- begeleiders, decanen, studentenpsychologen, docenten, mentoren, studiecoaches, loopbaan- adviseurs, schoolmaatschappelijk werkers, stage-coördinatoren en vaardigheidstrainers) opgeleid bij onder andere: Scalda, ROC Horizon, Da Vinci College, Hogeschool Rotterdam, Hogeschool Saxion, Hogeschool NHL, Universiteit van Amsterdam, Tilburg University, Technische Universiteit Eindhoven, Nyenrode Business Universiteit, Wenckebach Instituut, Politieacademie en Managementinstituut de Baak. 

Meer informatie

Wilt u meer weten over deze case? Download hier de folder met de complete casus: pdfStudenten Online begeleiden ROC Midden Nederland

Wilt u in contact komen met Helga Cleffken of met één van onze adviseurs? Neem contact met ons op via 013-8507546 of dit formulier: contact.

eCollegePro AdresWeb AdreseCollegePro AdresWeb Email