Updaten onderwijs curriculum

eCollegePro update curriculum

Aanvullende vaardigheden: eSkills voor online begeleiden/ eHealth 

In steeds meer bedrijfstakken wordt het professioneel begeleiden van klanten, medewerkers of cliënten steeds belangrijker. De dienstensector is enorm aan het veranderen en organisaties die ook online de beste service kunnen bieden zullen de winnaars zijn van de 21e eeuw.

Ook in de hulp- en zorgverlening wordt grootschalig geïnvesteerd in de ontwikkeling van 'eHulp' en 'eHealth' programma's. Logischerwijze dient ook de nieuwe generatie hulp- en zorgverleners voorbereid te worden om met deze aanvullende communicatiemiddelen om te gaan. Tevens is er kennis nodig over de dynamiek, de valkuilen en de mogelijkheden van online begeleiden. 

Zijn uw studenten gereed voor het digitale tijdperk?

Het inzetten van online communicatiemiddelen zorgt voor een transparanter begeleidingsproces (de communicatie wordt gedocumenteerd), een verandering in regievoering (deze komt meer bij de klant of cliënt te liggen) en creëert frequentere contactmogelijkheden (intenser contact met de klant of cliënt). Wanneer er gebruik wordt gemaakt van geschreven communicatie waarbij de gesprekspartners elkaar niet kunnen zien, dan vervallen veel non-verbale signalen van de gesprekspartner. Daarbij is de levensduur van een geschreven woord via een chat, mail, Twitter of app via internet langer. Deze en vele andere processen binnen online begeleiden vragen om medewerkers met aanvullende vaardigheden. De vraag naar professionals die deze aanvullende vaardigheden bezitten zal de komende jaren drastisch toenemen. Bereidt u uw studenten hier op voor? 

Upgraden curriculum sociaal/ medische opleidingen

Het aanbieden van aanvullende scholingsprogramma's of het upgraden van uw curriculum met onderwijsstof over online vaardigheden (competenties), zogenoemde 'eSkills', biedt de mogelijkheid om uw studenten voor te bereiden om klanten, cliënten en patiënten online te kunnen begeleiden. eCollegePro biedt diverse diensten om dit doel te bereiken:  

  • Workshops: het ontwikkelen en aanbieden van losse workshops binnen uw onderwijsprogramma over de "eSkills". Deze workshops kunnen verzorgd worden door een van onze trainers in de rol van gastdocent;

  • Cursus: in samenwerking met uw onderwijskundigen of kerndocenten een complete cursus ontwikkelen die geheel gericht is op online begeleiden, "eHealth" en "eSkills";

  • Advies: het adviseren over de manier waarop de lesstof over "eSkills" opgenomen kan worden binnen een bestaand vak binnen uw huidige onderwijsprogramma. 

  • Nascholing: het aanbieden van een programma voor oud-studenten (alumni) om bijgeschoold te worden op het gebied van online begeleiden, "eHealth" en "eSkills".
     
  • Training docenten: het bijscholen van uw kerndocenten op het gebied van online begeleiden, "eHealth" en "eSkills" zodat zij zelf het onderwijsprogramma op dit gebied kunnen vormgeven;

  • e-Tools: het adviseren over bruikbare ICT-toepassingen of het aanbieden van een digitale werkomgeving voor online begeleiding waarmee uw studenten kunnen oefenen. 

Voorbeeld 1: Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH)

De Hogeschool Rotterdam heeft voor haar deeltijdstudenten SPH en haar voltijdstudenten Begeleidingskunde het vak online begeleiden toegevoegd aan het curriculum. Sinds 2 jaar is e-coaching vanuit het model van Ribbers/Waringa een kernonderdeel van de minor Begeleidingskunde van de Hogeschool Rotterdam. Studenten worden getraind in e-coaching door met elkaar te oefenen in de dubbele rol van coach en coachee en te onderzoeken/ervaren wat de meerwaarde van e-coaching voor hen is. De kerndocenten van deze vakken zijn eerst bijgeschoold tot 'Certified eCounselor'.   

Voorbeeld 2: Minor 'E-coaching' aan Saxion Hogeschool 

Als eerste hogeschool in Nederland biedt Saxion een speciale Minor (30 ECTS) die geheel gewijd is aan online begeleiding en behandeling. Binnen deze minor wordt gebruik gemaakt van de eCP-methode, het boek 'e-coaching' en de online begeleidingstool Pluform.com. Lees hier een uitgebreide casus beschrijving: Minor e-coaching.

Over eCollegePro

eCollegePro is een van de eerste organisaties wereldwijd die een gestructureerde aanpak (model en methodiek) heeft ontwikkeld voor effectieve online communicatie en begeleiding. Wij bieden persoonlijke ontwikkelingstrajecten, scholingsmogelijkheden, ICT-middelen, curriculum updates en implementatiebegeleiding voor onderwijsprofessionals en onderwijsinstellingen die hun dienstverlening (beter) willen laten aansluiten op de belevingswereld van de huidige online generatie.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van upgraden van uw curriculum met kennis over online begeleiden?  Neem contact met ons op via 013-8507546 of dit formulier: contact.

eCollegePro AdresWeb AdreseCollegePro AdresWeb Email